Radio-ohjelmasuositus: Havaintoja ihmisestä

Tänään kuuntelin kiinnostavaa Havaintoja ihmisestä -sarjan jaksoa, joka käsitteli opiskelua ja oppimista. Jakson nimi on Stressi ja pelko ovat myrkkyä aivoille.

Näin ohjelmassa kertoo aikuisopiskelija Jari:
"Kotitehtävien paljouden ja tenttien edessä aikuiset ihmiset muuttuvat hetkeksi kuin lapsiksi jälleen. Tehtävistä purnataan, tulee kiukuttelua ja vastarintaa. Systeemi on väärässä ja sortaa opiskelijaa. Ope on tyhmä ja kalkkis. Tämä on oikeastaan hyvin huvittava reaktio huomata. Samalla se kertoo varmasti jotain uuden oppimisen haasteista ja peloista, jotka eivät pääty nuoruusvuosiin. Kyseessä lienee vähän sama reaktio kuin vierailu omien vanhempien luona lapsuudenkodissa. Vanhemmille saattaa olla edelleen siellä  lapsi tai vähintään murrosikäinen."

Oppiminen on aina hankalaa ja oikeastaan aika pelottavaakin. Lapset joutuvat oppimaan paljon, mutta meidän aikuisten – jopa opettajienkin! – on mahdollista vältellä uuden oppimista viimeiseen saakka. Sen vuoksi voi olla todella ikävää joutua yhtäkkiä oppimaan jotain uutta esimerkiksi työpaikalla.

En kyllä ihmettele sitäkään, että oppilaita joskus kiukuttaa koulussa. On oikeasti hurjaa, kuinka paljon uutta ja hyvin erilaista asiaa oppilas päivän aikana päätyy opiskelemaan.

"Parhaaseen mahdolliseen oppimistulokseen vaikuttavat siis uni, ympäristö ja oma asenne."

Parhaimmillaanhan oppiminen on todella innostavaa ja hauskaa.

En kuitenkaan rupea tässä koko ohjelmaa referoimaan. Suosittelen mieluummin kuuntelemaan sen itse.

Suosittelen myös muita tämän Havaintoja ihmisestä -sarjan jaksoja. Siellä on käsitelty oppimisen lisäksi yksinäisyyttä, nettimaailmassa hengailua, vuorovaikustusta ja positiivista pedagogiikkaa, aivoergonomiaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hehkutusta!

Aina sopivasti syyllinen olo

Vitkasteltu viikonloppu